Voorkom deze hygiëne problemen in jouw horeca keuken

Hygiëne in de horeca is heel belangrijk. Het is niet alleen zo dat er speciale eisen worden gesteld aan hygiëne in de horeca, maar je wil natuurlijk zelf ook niet dat er gasten ziek worden door een slechte hygiëne in je keuken. Hygiëne in de keuken is belangrijk voor je gasten, maar ook voor je personeel. In een hygiënische omgeving kunnen zij veilig en comfortabel werken zonder ziek te worden. En dat wil natuurlijk elke horeca ondernemer! Helaas zien we in de praktijk nog regelmatig dat er problemen zijn met de hygiëne. Daarom zetten we in deze blog een aantal belangrijke valkuilen op het gebied van hygiëne voor je op een rijtje. Zo kun jij deze problemen voorkomen!

Keukensponsjes en doekjes

Keukensponsjes en doekjes bevatten ontzettend veel bacteriën. Eén keukensponsje kan wel honderden verschillende soorten bacteriën bevatten. Een deel hiervan kan ziekteverwekkend zijn, en is dus gevaarlijk voor de gezondheid van je personeel en van je gasten. Met een keukendoekje wordt vaak van alles schoongemaakt, van horeca koelkast tot fornuis. En hier kunnen allemaal bacteriën op zitten. Daarom is het belangrijk om geen vieze keukensponsjes te gebruiken of te laten slingeren.

Damp en schimmels

Ook damp en schimmels zijn een gevaar voor de hygiëne. In een keuken ontstaan er allerlei dampen door het koken, en ook de spoelkeuken is vochtig en warm. Door dit vocht kunnen er schimmels ontstaan, en die zijn helemaal niet hygiënisch. Het werkklimaat wordt er niet beter op, en je personeel wordt minder productief. Daarom is het belangrijk om heel goed te ventileren in de keuken. Er mogen geen dampen blijven hangen en je personeel moet fijn kunnen werken.

Kleding van het personeel

Daarnaast is de kleding van het personeel erg belangrijk als het gaat om hygiëne. Je kunt er wel voor kiezen om je personeel werkkleding te laten dragen, maar als deze kleding thuis al wordt aangetrokken, kunnen er al bacteriën op zitten. Thuis en onderweg kun je namelijk al allerlei bacteriën oplopen van uitlaatgassen, kinderen en huisdieren. Of je je personeel nou werkkleding laat dragen of niet, zorg in elk geval voor dat ze hun kleding pas op het werk aantrekken. Hiervoor is een schone kleedruimte van belang.

Desinfecteren

Het is belangrijk om het verschil tussen desinfecteren en schoonmaken te weten. Als je schoonmaakt, gebruik je warm water met een schoonmaakmiddel. Maar als er wordt gedesinfecteerd met warm water en een desinfectiemiddel, dan vervliegt de alcohol en desinfecteer je dus eigenlijk met water. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing, ook wat betreft de inwerktijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *